Evacuatiestoel v.s. evacuatiematras, wat is de beste oplossing?

Evacuatiestoel, welke modellen zijn er allemaal?

Wat zijn de verschillen tussen de modellen? Evacchair, Escape-chair, Antano, Evacusafe?

Welke past bij welke situatie?  Evacuatiestoel of evacuatiematras.

Belangrijke vragen over evacuatie en de toepassing van evacuatiemiddelen.

 

Hieronder vind u een aantal belangrijke punten met betrekking op deze vragen.

Een tijd geleden zijn wij gebeld door een organisatie waar een medewerker is aangenomen die aan een rolstoel gebonden is. Vanuit de aangepaste Ri&E kwam naar voren dat dit extra aandacht vraagt en dat er een oplossing gevonden moest worden.

Aangezien dit voor de organisatie en onbekend terrein is heeft men bij een aantal bedrijven informatie ingewonnen. De uitkomst van deze gesprekken? Meer vragen dan antwoorden!

Elk van de benaderde partijen bood het door hen zelf geproduceerde product aan. Het gevolg is een advies gebaseerd op hun eigen product en niet op wat het beste voor de klant is.

Ons is vervolgens gevraagd om een aantal producten te laten zien en daadwerkelijk op locatie te testen.

Uit ons assortiment hebben wij altijd een 3-tal verschillende modellen en merken evacuatiestoelen bij ons en een 2-tal evacuatiematrassen van verschillende fabrikanten. Hieronder ziet u een klein overzicht van de mogelijkheden die er zijn.

De Evac+chair

De bekendste evacuatiestoel op de markt. Deze evacuatiestoel is in de loop van de jaren slechts op een aantal punten aangepast en voldoet in het overgrote deel van de locaties uitstekend. Het enige punt van aandacht is het in en uit laten stappen van de te evacueren persoon.

Om een persoon te laten instappen moet men de Evac+chair naar voren kantelen en in balans houden. Hierdoor is men als bediener niet in staat de persoon te assisteren bij in stappen of de transfer vanaf de rolstoel.

De EXCEL evacuatiestoel

De Excel evacuatiestoel is standaard voorzien van een voetensteun.

( bij de evac+chair ook beschikbaar) daarnaast heeft de Excel evacuatiestoel twee armleuningen die gebruikt kunnen worden door de te evacueren persoon om zichzelf te steunen bij het instappen.

 

Deze evacuatiestoel staat direct op 4 wielen en de bediener heeft dus de handen vrij om de te evacueren persoon te ondersteunen bij het instappen.

De LG Evacu evacuatiestoel

Deze evacuatiestoel is voorzien van twee draaggrepen aan de voorzijde en een draagbeugel aan de achterzijde. Hierdoor is men eenvoudig in staat de evacuatiestoel over kleine obstakels te tillen indien nodig.

Het instappen, uitstappen en de bediening op de trap is sterk te vergelijken met de Evacchair.

De LG evacu plus.

Dit model van Antano heeft de zelfde eigenschappen als de EXCEL evacuatiestoel echter is deze evacuatiestoel uitgerust met twee uitschuifbare draaggrepen aan de voorzijde. Hiermee is ook deze evacuatiestoel over hindernissen en obstakels te verplaatsen.

Zoals u ziet zijn er kleine en grote verschillen. Naast de bediening is voor veel personen ook de zithouding van een groot belang aangezien de rolstoel op de verdieping wordt achter gelaten.

Om dit goed te kunnen testen en een goede keuze te maken is het eigenlijk van groot belang dat men de evacuatiestoel op locatie test. Hierdoor hebben zowel de aangewezen bedieners en de te evacueren persoon de mogelijkheid om daadwerkelijk de best passende evacuatiestoel te kiezen. vertrouwen en inzet van beiden is van groot belang om bij een evacuatie of ontruiming het gewenste resultaat te behalen.

Naast de evacuatiestoelen zoals hierboven beschreven zijn er nog veel meer verschillende uitvoeringen beschikbaar. Speciale modellen voor personen met een groter gewicht. Met een driepuntsgordel, kruisgordel etc.

Evacuatiematras s-capeplus, evacuatiematras evacusafe.

Evacuatiematrassen zijn eenvoudig in het gebruik en vragen minder oefening dan een evacuatiestoel. Een voordeel van een evacuatiematras is dat de handeling van de matras eenvoudig is en de gemiddelde aanschaf lager is.

Voor wentel trappen, trappen met een draai en trappen die te stijl zijn voor een evacuatiestoel is de matras zeer geschikt.

Van belang is dat er gekeken wordt naar de doelgroep en de specifieke locatie. Ligt er bijvoorbeeld vloerbedekking op de locatie dan is de evacuatiematras bijna niet te verslepen zonder een grote kracht inspanning.

Doelgroep evacuatiematras

Op het moment dat u denkt aan de aanschaf van een evacuatiematras is het van belang dat er goed gekeken wordt naar de doelgroep. Is er bijvoorbeeld een rolstoel gebruiker dan zal deze persoon uit zijn/haar rolstoel geholpen worden en naar de grond worden gebracht.

Wat is voor uw doelgroep eenvoudiger?  Naar de grond gebracht worden of zijdelings van rolstoel in de evacuatiestoel.

Personen die met een rollator onderweg zijn laten zich vaak niet gemakkelijk naar de grond brengen. Deze punten zijn allemaal van belang om de juiste keuze te kunnen maken.

Zoals gemeld bied evacuatieexpert.nl u de mogelijkheid deze vragen, kosteloos , bij u op locatie te bespreken en daadwerkelijk alle opties te bekijken en te testen.

Neemt u gerust contact met ons op. Onze experts staan voor u klaar.